Essent SmartLight Appvoor de Comfort Challenge

Uit onderzoek is gebleken dat zes op de tien Nederlanders last heeft van slaapproblemen [1]. Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking blijkt te lijden aan overmatige slaperigheid [2]. Slaaptekort wordt wereldwijd een steeds groter probleem. In vergelijking met de jaren 60 slapen zowel Nederlanders als Amerikanen per nacht zo’n 1 à 2 uur minder [3].

Dit probleem wordt onder anderen veroorzaakt door elektronische apparaten als Tv’s, smartphones, tablets en laptops [4]. Vanwege het zogeheten “blauwe licht” wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoord en onderdrukt [5]. Hierdoor raakt de biologische klok in de war, waardoor het voor mensen moeilijker wordt om in slaap te komen.

Het tekort aan slaap heeft allerlei negatieve gevolgen voor de gezondheid. Zo is het bijvoorbeeld slecht voor het geheugen [6] en leidt het tot een grotere kans op depressie [7]. Daarnaast zorgt het voor meer ongelukken op de weg, hartaanvallen, beroertes, huidveroudering en gewichtstoename [8].

Kortom, slaaptekort is een enorm probleem. Niet alleen de eerder genoemde elektronische apparaten zijn de boosdoeners. Ook het “gewone” kunstlicht van de lampen in huis zorgen ervoor dat mensen moeilijker in slaap kunnen komen. De onderdrukking van de productie van melatonine houdt niet alleen verband met het type (kunst)licht waaraan we blootgesteld worden, maar ook met de intensiteit ervan [9]

Hier zit wat mij betreft de crux van de Essent Comfort Challenge. Apps en programma’s die de intensiteit van het licht van smartphones, tablets, laptops en computers reguleren bestaan al [10]. Ook zijn er wekkers die met een toenemende lichtintensiteit ervoor zorgen dat mensen gemakkelijker kunnen ontwaken [11]. Het licht van lampen in huis wordt echter – voor zover ik weet – nog niet aangepakt. Hier valt voor Essent dus nog veel te winnen!

Door de lichtintensiteit van de lampen in huis geleidelijk te veranderen, kan het natuurlijke licht van buiten deels gekopieerd worden. Op deze manier wordt het natuurlijke dag- en nachtritme van de mens bevorderd.

Natuurlijk stel ik niet voor om het natuurlijke licht dat we van de zon zien, klakkeloos na te bootsen met de lampen uit ons huis. Het kunstlicht van (elektrische) lampen is voor de mens een enorm belangrijke verworvenheid omdat het ons in staat stelt met een druk op de knop goed te kunnen zien. Als we het natuurlijke licht van buiten helemaal zouden overnemen, hebben de lampen een groot deel van hun meerwaarde verloren.

Ik denk echter wel dat het de levens van mensen veel comfortabeler zou maken als we ervoor zouden kunnen kiezen dat het licht in onze huizen soms en in bepaalde kamers langzaam aan of uit gaat. Dit zou bijvoorbeeld middels een app gerealiseerd kunnen worden. Deze app op de smartphone fungeert als een soort universele lichtschakelaar. Met de Essent SmartLight app zou men via WiFi of Bluetooth in kunnen stellen welke kamers in het huis wanneer langzaam aan of uit gaan. Op deze manier kan de lichtbehoefte in huis gepersonaliseerd en deels geautomatiseerd worden.

Ouders kunnen met SmartLight bijvoorbeeld instellen dat het licht in de kamer van hun jonge kinderen vanaf 8 uur ‘s avonds langzaam uitdooft. Om 9 uur is het dan helemaal donker in de kamer. Dit bevordert de goede nachtrust van hun kind (zeer belangrijk, zie [12]). Hierdoor slapen de ouders op hun beurt ook beter (de kinderen zijn nu minder geneigd om lawaai te maken).

Niet alleen het langzaam dimmen, maar ook het versterken van de intensiteit van het licht kan het leven van mensen veel comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan het ochtendritueel. Middels de app kan men instellen dat het ’s ochtends in de slaapkamer vanaf 7 uur langzaam lichter wordt. Als het dan rond 8 uur helemaal licht is, hebben de mensen in de slaapkamer (onbewust) de tijd gehad om geleidelijk te wennen aan het daglicht. Dit zorgt ervoor dat mensen makkelijker en op een veel natuurlijkere manier wakker worden. Zo kan men bijvoorbeeld frisser aan de werkdag beginnen.

Ook zou het met de app mogelijk moeten worden om alle lichten in het hele huis hetzij ogenblikkelijk, hetzij geleidelijk op een bepaalde tijd te dimmen. Zo hoeven mensen zich ’s nachts niet meer zorgen te maken dat ze vergeten zijn een licht uit te doen. Dit bespaart men zowel fysieke als mentale energie. Daarbij drukt het de kosten.

Door SmartLight zullen lampen in het huis minder lang branden. Dit is goed voor het milieu. Ook zorgt het ervoor dat het de kosten van de elektriciteitsrekening terugdringt. Door het langzaam dimmen of helderder maken van het licht van de lampen, kunnen mensen respectievelijk beter slapen en wakker worden. Dit zorgt voor een comfortabeler leven.

Op de volgende pagina geef ik een indicatie van hoe de app er op een iPhone 6 uit zou kunnen zien en hoe die gebruikt zou kunnen worden. Dit zal ik hier toelichten. Deze gebruiker van de SmartLight app heeft er hier voor gekozen om het licht in de individuele kamers van het huis te configureren. In de bovenste rij staan de categorieën die men kan aanpassen: de kamer, de starttijd waarop het licht langzaam aan gaat, en de eindtijd waarop het licht uit moet zijn. In de laatste kolom staat ingesteld of men deze configuratie daadwerkelijk wil inschakelen. Deze gebruiker wil dat het licht in de slaapkamer vanaf 22:00 langzaam uit gaat, zodat hij of zij vanaf dat moment rustig in slaap kan dommelen. Om 23:30 is het licht helemaal uit. In diezelfde slaapkamer gaat het licht vanaf 07:00 uur ’s ochtends langzaam aan. Zodoende kan deze gebruiker op een natuurlijke manier wakker worden. Om 08:00 uur moet de gebruiker opstaan.

 

Het licht in de studeerkamer wordt tussen 21:30 en 22:00 gedimd. Normaal gesproken wordt het licht in de keuken tussen 19:00 en 21:00 uur gedimd, maar omdat er vrienden over de vloer komen die nog willen natafelen, wordt een uitzondering gemaakt (deze optie staat daarom uit). Ten slotte gaan de buitenlichten tussen 23:00 en 24:00 uur langzaam uit. 

In de onderste rij kan men kiezen of de lichten in de individuele kamers, de verdiepingen of het hele huis tegelijkertijd aangepast worden. Middels de instellingen kunnen bepaalde persoonlijke details worden ingesteld, zoals de standaardtijd tussen de start- en eindtijd van licht (die altijd nog kan worden aangepast) als nieuwe kamers worden toegevoegd (zie de PLUS-knop rechtsboven). Met de wijzig-knop linksboven kunnen de tijden gemakkelijk aangepast worden.

Kortom, de SmartLight app zorgt voor een comfortabelere slaapervaring, meer duurzaamheid en minder hoge kosten. En dat allemaal met een druk op de knop.

Bronnen

 1. http://www.multiscope.nl/persberichten/zes-op-de-tien-nederlanders-hebben-slaapprobleem.html  
 2.  
 3. http://www.kennislink.nl/publicaties/gevaarlijk-slaaptekort
 4.  
 5. https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/slaapgebrek-steeds-groter-probleem
 6.  
 7. http://www.pnas.org/content/112/4/1232.abstract
 8.  
 9. https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/lichtgevende-e-reader-slecht-voor-de-nachtrust
 10.  
 11. http://www.ggznieuws.nl/home/weinig-slapen-slecht-voor-geheugen/
 12.  
 13. http://www.ggznieuws.nl/home/onderzoeken-leggen-nieuwe-verbanden-tussen-slaapduur-en-depressie/
 14.  
 15. https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/ongezonde-gevolgen-van-slaaptekort
 16.  
 17. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-079X.1989.tb00412.x/abstract  
 18.  
 19. https://justgetflux.com/
 20.  
 21. http://www.philipsstore.nl/store/catalog/wake-up-light/wake-up-light/wake-up-light/productdetail/HF3500_01_NL_SHOPPUB/NL/nl/?&origin=|mckv|sU2T5oayE_dc&pcrid=59269663831|plid|
 22.  
 23. http://www.inslaap.nl/kinderen-en-slaap/waarom-slaap-belangrijk-is-voor-de-ontwikkeling-van-kinderen/